marți, 29 ianuarie 2008

O poveste patetica sau una sardonica?



“Irina Palm” este un film cum nu se poate mai englez, întrucât doar Englezii pot să amestece masturbarea cu ora ceaiului, şi să aibă cartiere “roşii” (Soho) în plin centrul Londrei….
Regizorul Sam Garbarski, ex publicitar bavarez, povesteşte aici cu pudoare şi cu rafinament o situaţie care ar putea părea vulgară. Se dă Anglia suburbană. O tânără familie în necaz. Mama, tata, şi copilaşul la spital, cu o boală care nu poate fi tratată decât în Australia. Dar călătoria costă prea mult.
Din fericire avem şi o bunică: o Marianne Faithfull care merge mereu puţin adusă de spate, cu acelaşi pardesiu violet pe umeri, cu o faţă căzută. Aceea a unei bunici englezoaice, văduvă şi burgheză. Bunicuţa se angajează drept hostess într-un sexshop din Soho unde atinge delicat clienţii ascunşi de pereţii cabinei. Îşi face treaba invizibilă, în tăcere, fără zgomot; la sfârşit clienţii pleacă. Femeia este multumită. Îşi câştigă un nume exotic şi aluziv precum “Irina Palm” . Bărbaţii fac coadă pentru ea zilnic.
Este faimoasă, şi patronul barului o apreciează. Nepoţelul poate pleca la tratament, iar ea se schimbă. Nu mai este o văduvă moale, ci o femeie plină de compasiune, fără prejudecăţi, poate chiar îndrăgostită...Gustul ei de gospodină o împinge să îşi amenajeze cabina cu flori şi pătrăţele, pe măsură ce ruşinii i se substituie senzaţia triumfului profesional. Însă prietenii şi familia nu o înţeleg. Finalul e mai mult decât fericit: cine este imaculat pentru a arunca primul cu piatra?
”Irina Palm” este o comedie sofisticată pe un scenariu a la Ken Loach, dar cu un ton vesel, cu un excelent personaj feminin plin de viaţă, care trăieşte din sentimente şi contradicţii.
Extraordinara Maggie este Marianne Faithfull, figură cult a rockului, cântăreaţă cu voce cavernoasă, muza lui Mick Jagger şi amanta excesivă a întregei ei generaţii.
“Irina Palm” e o comedie inteligentă şi gentilă care nu provoacă, dar care ne dăruieşte o viziune mai simplă şi mai puţin egocentrică asupra sexului. Ceea ce nu este puţin lucru….

Giulia Ghica Dobre

marți, 22 ianuarie 2008

a venit matilda


Acum 5 zile a aparut pe lumea asta adesea monocroma o noua culoare, o noua femeie! Acum doar o bebelusha intensa in trairi, o brunetica vivace si filozoafa, din putinul pe care l-am vazut din ea. Dar sosirea ei ma emotioneaza pe zi ce trece mai mult, imi cauzeaza o stare vecina cu plansul... Emotie gandindu-ma la ce inseamna ca fii FEMEIE, la complexitatea unei vieti de FEMEIE, la cata magie i se va revarsa asupra si la toate momentele sublime si intense pe care le va trai, la descoperirile, fericirle, minunatiile, dezacordurile si cautarile unei vieti de FEMEIE care acum ii stau in fata, la picioare, asternute...Ce minunatie! Si, dincolo de emotia si caldurica placuta si profunda pe care mi-o cauzeaza venirea ei printre noi, nu ma pot opri din a nu fi si usor geloasa! Invidioasa putin pe atatia ani pe care ea ii are, si care mie mi s-au consumat...La propriul fiu parca nu am simtit finalul asta de clepsidra atat de acut...Poate pentru ca suntem de acelasi sex, Matilda mi-a cauzat o apriga tresarire.
Bine ai venit Frumusete!

marți, 15 ianuarie 2008

top filme 2007 giu

2007 - Meniu completGiulia Ghica Dobre
1.
Little Miss Sunshine Pentru că cei doi regizori dovedesc că ştiu să pună în scenă, cu mult gust şi delicateţe, o familie de perdanţi, nişte loseri care ies, incredibil în cinema, învingători. O perlă strălucitoare în această întunecată mare de producţii triste şi inutile... 2. The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford Pentru că este imperfect şi fără speranţă, precum cântul funebru al unei epoci care dispare. 3. Inland Empire Pentru că în acest Lynch se sărbătoreşte trezirea halucinantă şi aberantă a simţurilor, care explodează în fiecare secvenţă înăuntrul încadraturilor şi al povestirii... 4. Îngerul necesar Mică operă de artă aerată, deşteaptă, ambiţioasă, o altă poveste decât eternele mezaventuri vulgare de cartier, din filmul românesc. 5. Grbavica Pentru că reuşeşte să vorbească despre părţile invizibile ale celor care sunt constrânşi să trăiască, zi după zi, cu neputinţa derivată din injustiţiile Istoriei. O Istorie invadată de barbaria carnivorilor... 6. Shortbus Pentru că în premieră ne arată cum sexul devine un parcurs posibil către o moralitate afectivă... 7. Apocalypto Pentru că ilustrează perfect cum oamenii îşi fac rău unii altora, cum religia poate fi fum în ochii poporului. O aventură pe stil vechi, care nu plictiseşte. 8. Interview Mică piesă camerală mai pasionantă decât cele mai intense thriller-uri, care demonstrează rapid şi elocvent cât de răi suntem. 9. 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile Pentru talentul de a ilustra istoria cea mare prin povestea cea mică, talentul de a demarca exact o societate în care nihilismul principiilor devenise o armă împotriva speranţei şi a încrederii. 10. Capote Pentru că demonstrează concret, pe caz, dar după valori universale, cum cinismul este un păcat de neiertat.

joi, 10 ianuarie 2008

ce am facut pe 2007







- ...catva sport, dupa doi ani pe bara...

- am descoperit noul film american cu low budget de pe coasta de vest cu LITTLE MISS SUNSHINE. In faţa cerinţei implacabile de success a societăţii contemporane, filmul sugerează o altă variantă: succesul înseamnă să reuşeşti a rămâne tu-însuţi, să supravieţuieşti cu tenacitate şi să poţi conta pe cineva. Filmul ne arată cât de greu este să fii adolescent, cât de greu este să ţii o familie unită, cât de dificil este să te afirmi pe piaţa muncii susţinându-ţi propriile idei, cât este de greu să trăieşti cu amarul bătrâneţii, cât este de greu să fii diferit, în toate sensurile posibile. Cei doi regizori dovedesc că ştiu să pună în scenă o familie de loseri, şi o fac cu atât de mult gust şi delicateţe încât ies învingători, dăruindu-ne o perlă strălucitoare în această întunecată mare de producţii triste şi inutile….


- Am iubit LOST 3 downloadat in inhalatii zilnice, GREY'sANATOMY in preview tot de pe net, am descoperit misoginismul high class din CALIFORNICATION...


- Makine-uri si Bukowski-uri ca-n vremurile pasionale de "dinainte" de maternitate. Bukowski- ca un croşeu în stomac. Nici o concesie, nici o doză de lirism patetic. Iubire, sex, durere, alcool, supradoze... makine- "Femeia care astepta", "Muzica unei vieti", "Testamentul francez", "Pe malul fluviului Amur", dar mai cu seama "L'Amour Humain"(IUBIREA OMENEASCA), cel mai nou si mai tulburator gest literar al lui...Personajul central, Elias, solitar si unic, ramane aproape stupefiat cand face o constatare pe cat de simpla, pe atat de dramatica: in toate confruntarile ideologice, ca si in toate razboaiele purtate in numele idealurilor sacre, dragostea nu exista!!!!! Fara dragostea pe care o nutrea pentru femeia aceea, pe care nu a avut-o niciodata, viata nu ar fi fost decat o noapte fara sfarsit, in padurile din Lunda Norte, la granita dintre Angola si Zair. Magia Africii este aci anulata de oroarea zilnica, unde Istoria se joaca mai intai ca drama, iar apoi se repeta intr-o comedie bufa. Chiar si mica noastra istorie personala...

sâmbătă, 5 ianuarie 2008

incepe un nou an...si ce daca....


Mainile baleteaza prin

incaperi succesive

si mari

de nesomn.

Nu mai cred

in provocarile pleoapelor

in fuga narilor.

Ma deschid.