duminică, 23 mai 2010

berlinala 2010 dupa 4 luni de meditatie




Cu sentimentele tasate si nervii retranshati, pot vorbi despre 2-3 filme care m-au mutat, prin peisajul aspru al berlinului din februarie. Un Berlin cu mazga, zapada netopita ba topita ba nori ba minuni cu soare...Un Berlin cu Monsieur Vuong-ul zilnic si tripuri la etajul busurilor, cu late night cabs si prea putina, muuult prea putina magie...Ou sont les magies d'antan? Am imbatranit eu?


Numarul UNU:

Candy Darling a fost un transexual de geniu, atat de feminina in cautarea ei hipnotica incat esti miscat( si mistificat) profund. Nu isi poarta MISSGENDER-ul ca pe un statement politic, ci doar viseaza sa fie femeie. O femeie plina de contradictii, de mistere, de neampliniri, mancata de cancer. A lasat totusi in urma o imagine si a inspirat mare parte din gasca care a tradat-o, mai apoi, a lui Warhol, cu intreg FACTORY-ul lui: Curtis, Eddie Sedgwick, Lou Reed, John Waters....si New Yorkul unor ani atat de creativi, atat de lejeri, de liberi...
NUmarul DOI:
THIS WAY OF LIFE, din Noua Zeelanda, Regia: Thomas Burstyn.

Prin preeriile Noii Zeelande, intre munti si ocean si plaje si paduri mai mult sau mai putin locuite, o familie de anglo=saxon +o localnica maori fac aproape 6 copii pe care ii cresc in cea mai desavarsita LIBERTATE. mai exacta aplicare a gandirii lui Jean Jacques ROUSSEAU nici ca exista! Si mai ales te misca faptul ca da, se poate trai astfel, copiii pot fi pusi sa calareasca de la un an inainte chiar de amerge bine, caii salbateci sunt ai nimanui si ii poti culege daca asta este kickul tau, timpul curge imuabil conform unro anotimpuri de netagaduit, si iubirea exista, rezista, imbraca milioane de forme extraordinare daca iti pastrezi o viata cat mai naturala! Peter Karena este un horse whisperer, iar copiii lui niste ingeri liberi!Peter zice: "What do I do for living? I live for living!"....

....si cam atat, daca n-ar fi inca un pseudo-documentar-compilatie despre New Yorkul (New York, sweet New York......)anilor'60-'70-'80 si despre NO WAVE, pe care cu rusine avea in acest februarie l-am descoperit!
...si nu stiu de ce, scrrind despre New York, instantaneu zbor catre...Beyrouth...poate ca acolo am simtit cam acelasi tip de magie si de mister, de necunoscut OFERIT, calcat si consumat intens, pana la capat!










Niciun comentariu: